De glemte ofre – Tiergartenstrasse 4

”Ær de glemte ofre” står der på en plade i flisebelægningen. Solen brænder og bilerne suser afsted. På den anden side af vejen lokker Tiergarten med grønt græs og bænke i træernes skygge. Vi står i hjertet af Berlin bag den store, gule filharmonibygning. Mellem husene kan man se hen til livet på Potsdamer Platz. Her på Tiergartenstrasse nummer 4 stod engang en villa, der spillede en uhyggelig rolle under nazisternes regime.

Sundhedspersonale og partifolk opkaldte de planer de sammen lagde her efter adressen: Aktion T4. Første fase i disse planer var at tvangssterilisere folk, der var indlagt på psykiatriske institutioner. Senere gik man i gang med at slå patienter ihjel i nyopførte gaskamre på behandlingssteder i hele Tyskland.

Listen over diagnoser, der kunne føre til en dødsdom indeholdt bl.a. Parkinsons syge, skizofreni, homoseksualitet, hjerneskader og Down’s syndrom. I dag er villaen væk, og der står i stedet et mindesmærke bestående af en række turkis, gennemsigtige plader. Ved siden af fortælles der i tekst og billeder om nogle af de skæbner, der blev afgjort her.

De glemte ofre
Mindesmærket er meget passende udformet, så det er tilgængeligt for mange forskellige besøgende. De tyske tekster findes i to udgaver, så også folk med læsevanskeligheder kan få informationer: En lang, detaljeret tekst og en kort, der i enkle sætninger opridser hovedpunkterne. Derudover er der også engelske tekster. Hver af de tyske tekster kan man få oplæst ved at trykke på knapper. Ved hver knap står emnet beskrevet med blindeskrift.

I mange år blev ofrene for de såkaldte eutanasi-mord, også kaldet medlidenhedsdrab, ikke anerkendt som ofre for det nazistiske regime. Et fåtal af de involverede læger, psykiatere og sygeplejersker blev straffet for deres gerninger. Mange fortsatte endda uhindret deres karrierer i sundhedsvæsenet efter krigens afslutning. Mindesmærket fortæller ved sin blotte eksistens historien om, hvordan eftertiden heldigvis har ændret holdning til de personer, der dengang blev udsat for grusomheder i lægevidenskabens navn.

Info om mindesmærket
Opført i 2014
Arkitekter: Ursula Wilms og Heinz Hallman
Kunstner: Nikolaus Koliusis


Tekst og fotos Tine Knudsen


Læs også

Guide til Mindesmærket for ofrene for Aktion T4