Midlertidige mindesmærker af smeltende is

Hundredvis af isfigurer glimter i solen, mens der ved deres fødder samler sig små pytter af vand. De sidder på trappetrinene på en offentlig plads som tavse spøgelser af forsvundne mennesker, der for en tid har taget form igen.

Den brasilianske kunstner Néle Azevedo står bag en serie værker under titlen Monumento Mínimo eller på engelsk Minimum Monument. Hun kalder værkerne for antimonumenter, da de på mange måder er en modsætning til traditionelle monumenter. Værkerne er forgængelige og laves med hjælp fra lokale rundt om i verden. Hvert antimonument består af hundredvis af menneskefigurer af is, der opstilles på et offentligt sted.

Azevedo har opstillet disse værker i en række byer fra Norge til Chile. Lokale frivillige støber isfigurerne sammen med kunstneren og på opstillingsstedet hjælper forbipasserende med at sætte figurerne op.
Hvert sted, hvor et Monumento Mínimo opføres får det en relevans i forhold til de ofre man ønsker at mindes lige netop her. Der er noget umiddelbart og følelsesmæssigt letforståeligt over værket. De små figurer gør de usynlige ofre synlige igen for en stund.

Minimum Monument | Berlin from Nele Azevedo on Vimeo.

Et af de største versioner af værket blev til i Birmingham, Storbritannien, i 2014. Her blev over 5000 isfigurer sat op på et torv i byen for at mindes ofrene for Første Verdenskrig.


Tekst Tine Knudsen

Foto Xtinac75 via Wikimedia


Læs også

Artikel fra BBC
http://www.bbc.com/news/uk-england-birmingham-28621777

Néle Azevedos hjemmeside
http://neleazevedo.com.br/