Tiergartenstrasse 4

Gedenk- und informationsort für die Opfer der Nationalsozialistichen ”Euthanasie”-Morde (2014)


Arkitekter Ursula Wilms og Heinz Hallman

Kunstner Nikolaus Koliusis 

Placering Tiergartenstrasse 4, Berlin (Bagved Berliner Philharmonie)

Bus Philharmonie (100 meters gang)

U- og S-Bahn Potsdamer Platz (700 meters gang)


Mindesmærke for ofrene for tvangssterilisation og eutanasi (medlidenhedsdrab). På adressen Tiergartenstrasse 4 blev Aktion T4 planlagt: Planerne for hvordan personale på psykiatriske hospitaler skulle udvælge og enten tvangssterilisere eller dræbe deres patienter. Nazisterne ønskede at lave racehygiejne det vil sige forhindre folk, der ikke ansås som normale i at ligge samfundet til last eller få børn. Der blev indrettet gaskamre på forskellige psykiatriske institutioner. Drabene blev begået af institutionernes sundhedspersonale.

Ofrene tilhørte mange forskellige grupper. Diagnoser, der kunne resultere i sterilisering eller en dødsdom var f.eks.: Parkinsons, Down’s syndrom, indlæringsvanskeligheder, homoseksualitet, hjerneskader og en række psykiske lidelser f.eks. skizofreni og maniodepressivitet.

I mange år blev ofrene for tvangssterilisation og drab på psykiatriske institutioner ikke anerkendt som ofre for nazisternes regime. Kun et fåtal af de ansvarlige læger, sygeplejersker og psykiatere blev stillet for retten efter Anden Verdenskrig. Mange af dem fortsatte endda uhindret med at praktisere i mange år efter krigen.


Læs også
Mit blogindlæg De glemte ofre – Tiergartenstrasse 4

Kontakt tine @ modernemindesmaerker.dk


Tekst og fotos Tine Knudsen