Havnemiljø og mindesmærker i Hamborg

Velbevaret havnemiljø i Speicherstadt

I efteråret var jeg i Hamborg for at se på nogle af de mange mindesmærker i byen. Noget der også var interessant var at se, hvordan man har formået at bevare hele den flotte havnebydel Speicherstadt, der stod færdigbygget i 1927.  De flotte røde murstensbygninger blev brugt til lager og andet arbejde i forbindelse med transporten af gods ud og ind af havnen. I dag rummer nogle af bygningerne stadig lagre, men nu er her også boliger, kontorer, restauranter og museer. Det er noget ret unikt, at hele bydelen har fået lov at stå så fuldendt tilbage. En ting er, at området overlevede bombningerne under Anden Verdenskrig. En anden er, at den også formåede at overleve senere tiders insisteren på at nedrive det gamle for at erstatte det med 1960’er-beton som det er sket i mange andre byer.

Mahnmal Skt. Nikolai, hvor kun enkelte ydermure, tårn og krypt står tilbage

Ruinerne af Skt Nikolai-kirken står i dag som et mindesmærke til ære for ofrene for krig. Kirken blev bombet i 1943 i forbindelse med de omfattende bombninger af byen under Anden Verdenskrig. I krypten er der en udstilling om bombningerne og man kan se rester af skulpturer og mosaikvinduer fra kirken. Tårnet står i dag som en skal, hvor man inden i har bygget en glaselevator og en udstillingsplatform. Udsigten fra tårnet ud over Hamborg by og havn er meget imponerende. Der skal dog en vis portion is i maven til, da turen op med glaselevatoren kan udfordre dem med tendenser til højdeskræk.

Rådhus og kælderrestaurant

Det flotte gamle rådhus er også et besøg værd. Under rådhuset med indgang fra Grosse Johannisstrasse ligger Restaurant Parlament, hvor maden er god og stemningen er helt sin egen. Det kan anbefales at gå rundt og udforske nogle af siderummene bl.a. roserummet med imponerende vægmalerier fra en svunden tid. Restauranten er meget populær, så mød op før den åbner for frokostservering for at få en plads.

Mindesmærke for dræbte soldater under de to verdenskrige

Hvis man står på pladsen foran rådhuset med ryggen til rådhuset vil man til venstre kunne se et højt firkantet mindesmærke. Det er opsat til ære for de 40.000 lokale, der blev dræbt i krigstjeneste under Første Verdenskrig.

Handelskammer og snublesten

På bagsiden af rådhuset står handelskammeret. Foran indgangen er der sat flere snublesten ned for at mindes de medarbejdere, der blev slået ihjel af nazisterne.

Der er utroligt mange historiske steder og mindesmærker at se i Hamborg, og jeg nåede kun at se et lille udsnit. Det er helt sikkert ikke sidste gang jeg besøger byen.

Tekst og fotos Tine Knudsen


Læs også

Guide til Mahnmal Skt. Nikolai

Guide til Mindesmærket for de faldne i begge verdenskrige