Det opdaterbare mindesmærke

Elmgreen & Dragsets mindesmærke Denkmal für die im Nationalsozialismus verfolgten Homosexuellen er et eksempel på et opdatérbart mindesmærke. Indeni kører en kort film med to kyssende mænd af Thomas Vinterberg. Efter planen skulle filmen udskiftes med nogle års mellemrum. Der har dog været problemer med at finde ud af, hvad den næste film skal indeholde og Vinterbergs film kører derfor stadig efter fire år.
Der er ikke enighed om, hvorvidt mindesmærket er for mandlige homoseksuelle alene eller et fælles mindesmærke for alle homoseksuelle. Der udbrød derfor store stridigheder, da konkurrencen om at lave en ny film åbnede op for at det også kunne være to kvinder, der var hovedpersoner i filmen.
Idéen om udskiftelighed er fremsynet, men nutidens stridigheder har indtil videre sat en stopper for virkeliggørelsen af denne tanke.

Interaktive minder
Måske vil fremtidens mindesmærker ikke være bundet af officielle konkurrencer og istedet lade de enkelte besøgende være med til at bestemme indholdet. Med nutidens teknologier er det en oplagt tanke.
Måske vil nogle mindesmærker i fremtiden komme til at eksistere i et krydsfelt mellem den virkelige verden og den virtuelle. Der vil findes et fysisk objekt man kan opsøge, men det vil samtidig have en tilstedeværelse på nettet. Man vil kunne interagere med mindesmærket og de besøgende både fra nettet og fra selve mindesmærket. Folk vil f.eks. kunne tilføje deres egen personlige familiehistorie til mindesmærket.

Hvad med det fysiske objekt?
Interaktivitet og nettet behøver ikke være en trussel mod mindesmærket som fysisk objekt. Snarere tværtimod. Disse ting kan istedet fungere som  supplement til  eller en udvidelse af det fysiske mindesmærke. Eller måske være en integreret del af det.
Mange mindesmærker har idag en tilstedeværelse på nettet som netbrugere selv har skabt. Der findes mange grupper med fotos af mindesmærker. Et eksempel er 
Holocaust Mahnmal Berlin, der er en gruppe, hvor brugere af fototjenesten flickr uploader billeder til et fælles album og taler om Denkmal für die ermordeten Juden Europas. Der er over 1500 fotos i gruppen, der består af mere end 500 medlemmer.
Mange vil gerne fortsætte med at tale om, vise billeder af og dele deres meninger om et mindesmærke længe efter, at de har besøgt det i virkeligheden. Samtidig kan samtalerne og billederne inspirere andre til at tage hen og se mindesmærket.

Flickr-gruppen kan ses her: http://www.flickr.com/groups/holocaustmemorial/

 

Tekst og foto Tine Knudsen