Sovjetisk mindesmærke Treptower Park

Sowjetisches Ehrenmal (1949)


Placering Treptower Park

Bus Herkomerstrasse (20 meter til Am Treptower Park-indgang)

Bus Sowjetisches Ehrenmal (120 meter til Puschkinallee-indgang)

S-bahn Treptower Park (750 meter til Puschkinallee-indgang)


I Treptower Park ved Berlin ligger et stort sovjetisk mindesmærke for sejren over nazismen.
Mindesmærket fremviser Sovjet som den sejrende magt, mens de allierede ikke nævnes med et ord.
Området i Treptower Park med skulpturer, paradeplads og friser med citater af Stalin fremstår idag som et mindesmærke over regimet, der satte det.

Når man går gennem en af de to indgange, der ligner minitriumfbuer bliver man slået af stilheden. Den første skulptur man møder er Mutter Heimat, en kvinde udhugget i hvid sten. Fra hendes placering kan man se det store paradeområde, hvor der i DDR-tiden blev afholdt tv-transmitterede mindeceremonier for de sovjetiske soldater, der faldt mens de kæmpede mod nazisterne.

Treptower Park er et mindeområde, hvor størrelsen af elementerne får menneskene til at synes som små bitte myrer. Her fejres sagens storslåethed, og mennesket som individ eksisterer kun som en del af et hele. Det er storslået, skræmmende og uendeligt tomt. Selv når der er andre besøgende. Man føler sig fastlåst i en tidslomme, hvor verden vitterligt så meget anderledes ud end i dag.

De hvide marmorfriser langs den centrale plads viser bl.a. kvinder med våben, bombeangreb, et portræt af Lenin og et citat af Stalin.

Mutter Heimat

Kontakt tine @ modernemindesmaerker.dk


Tekst og fotos Tine Knudsen